DE FILM

Waarom is deze film zo belangrijk?

Wereldwijd ontwikkelt zo'n 10% van de bevolking een eetstoornis tijdens hun leven. Eetstoornissen komen steeds vaker voor op jongere leeftijd. 

Toch worden eetstoornissen behoorlijk verkeerd begrepen. Misvattingen over alles van symptomen tot behandeling maken het moeilijk om een eetstoornis te begeleiden of een naaste te steunen. Eetstoornissen kunnen hierdoor een sterk gevoel van machteloosheid en eenzaamheid veroorzaken. Voorlichting en content rond het thema helpen het stigma doorbreken en maken de behandeling toegankelijker.

Daarom is het dus van hoogdringend belang dat er meer informatie over dit onderwerp verspreid wordt naar het brede publiek en dat willen we met deze film bereiken. Een film die niet alleen maar grauw en somber oogt. Maar één die op een speelse en kindvriendelijke manier toont wat een eetstoornis is, hoe het je gedachten overneemt en wat voor invloed het kan hebben op je omgeving.

Waarom animatie?

De film wordt volledig gemaakt in papier, met de stopmotion-techniek: van elke minimale beweging wordt een foto gemaakt. Alle foto's worden op een bepaald tempo na elkaar geplaatst, waardoor de hersenen de achter elkaar geplaatste foto's registreren als een beweging.

In de documentaires die reeds over het thema bestaan ligt de focus vaak op uiterlijk en gewicht waardoor je aandacht als kijker daarnaartoe gaat. Documentaires rondom dit thema kunnen zelfs triggerend werken en zijn vaak niet geschikt voor personen die al gevoeliger zijn voor dit thema. Daarom wordt het hen afgeraden om te kijken. Door animatie te gebruiken wordt dit vermeden en is de film toegankelijk voor iedereen.

De eetstoornis wordt weergegeven in de gedaante van een krokodil die, naarmate de intensiteit van de eetstoornis, groeit of krimpt. Daarnaast vertellen we ook vanuit het perspectief van de omgeving, en niet alleen vanuit de patiënt, omdat de omgeving vaak ook heel wat te verduren krijgt en de impact hiervan nog vaak onderschat wordt

DE CREW

Hannah & De Krokodil is een knap staaltje teamwerk door:


Lore Mechelaere - regisseur en scenarist

Karen Huysman - producer en scenarist

Frederic Tilleman - animator

Stéphanie El Khoury - stagiair-animator

Arthur Brouns - componist

Victor Gouhie - editor

Jari De Brabander - fotograaf

Joris Verniest - sound engineer

Martijn D'haene - executive producer